Парламентът одобри днес на второ четене, т.е. окончателно, от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лева. От тази дата максималната пенсия се покачва до 2000 лева.

Предвижда се от 1 октомври максималният размер на пенсиите да се повиши отново - до 3400 лева, колкото е и размерът на максималния осигурителен доход. Ще припомним, че от 25 декември миналата година, минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличи от 300 лв. на 370 лв., а максималният ѝ размер се повиши от 1440 лв. на 1500 лева.

След като парламентът одобри окончателно увеличението на минималната и максималната пенсия от 1 юли, министърът на труда и социална политика (в оставка) Георги Гьоков потвърди, че все още има вероятност да се забави плащането на увеличението. По думите му, увеличението за юли е възможно да се получи и през август.

Осигуряването на пари за по-високите пенсионни плащания до края на годината, ще стане през трансфер от държавния бюджет, чиято актуализация все още е на етап второ четене в ресорната парламентарна комисия и се очаква утре да влезе в пленарна зала.

Заради инфлацията пенсиите може да бъдат индексирани през юли

Заради инфлацията пенсиите може да бъдат индексирани през юли

Индексацията ще трябва да компенсира спирането на ковид добавкат