Обмислят се варианти за инфлационна индексация на пенсиите от първи юли. Това съобщи в ефир на БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Преди дни Централната банка пpoгнoзиpa, чe гoдишнaтa инфлaция щe пpoдължи дa ce ycĸopявa пpeз пъpвитe дeвeт мeceцa нa 2022 г., cлeд ĸoeтo cлaбo щe ce зaбaви дo 9.6% в ĸpaя нa гoдинaтa. Зa cpaвнeниe в пpeдишнaтa пpoгнoзa бe зaлoжeнo ycĸopeниe нa гoдишнaтa инфлaция дo 7.5% в ĸpaя нa нacтoящaтa гoдинa.

Cпopeд БНБ дeйcтвитeлнaтa вeличинa нa инфлaциятa (cпopeд ĸoнcтpyиpaнoтo вepoятнocтнo paзпpeдeлeниe) ce oчaĸвa дa бъдe в cpaвнитeлнo шиpoĸ интepвaл в ĸpaя нa гoдинaтa - oт 6.4% дo 15.2%, ĸaтo вepoятнocттa зa тoвa ce oцeнявa нa 60%.

Какъв икономически ефект за България от войната в Украйна очаква БНБ?

Какъв икономически ефект за България от войната в Украйна очаква БНБ?

Централната банка прогнозира ръст на БВП от 2.1% и инфлация от 9.6% през тази година

Индексацията

ще трябва да компенсира спирането на ковид добавката, която пенсионерите ще получават до 30 юни. Това се налага, тъй като увеличението на пенсиите по швейцарското правило няма да компенсира отпадането на ковид добавката. 

В момента властите търсят други механизми, като сред разглежданите варианти са:

  • към пенсиите да се добави твърда сума под формата на антиинфлационна добавка;
  • пенсиите да се увеличат с процент, равен на сбора на инфлацията и ръста на средноосигурителния доход;
  • да се пристъпи към индексация на два етапа - например, по швейцарското правило и последващо осъвременяване.

Кой от вариантите ще избере правителството зависи от изчисленията на специално създадена за целта работна група. Окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.

Министърът на труда беше категоричен, че след отпадането на ковид добавките, пенсионерите няма да получават по-малко средства.

Доходите от пенсии доближават доходите от заплати в някои области

Доходите от пенсии доближават доходите от заплати в някои области

Анализ на Института за пазарна икономика

"Няма да ги изненадаме неприятно, може да ги изненадаме само приятно. Светът е в криза, не само в България има инфлация. Аз съм съгласен с твърденията, че подобно наливане в пенсиите провокира инфлация, но аз не мога да се съглася, че за да не провокираме инфлацията, трябва да оставим хората гладни", каза Гьоков.

От днес започва изплащането на великденската добавка към пенсиите от 70 лева. Тя ще бъде изплатена на всички пенсионери независимо от размера на пенсиите, който получават.

Според данните на социалното ведомство половината от пенсионерите у нас - около един милион души разчитат на минимална пенсия.

Гьоков обясни, че Министерството на труда не приема замразяването на размера на минималната работна заплата, заложено в средносрочната тригодишна рамка, изготвена от министерството на финансите.

Нови пенсии от новата 2022 година - какво се променя в пенсионната система?

Нови пенсии от новата 2022 година - какво се променя в пенсионната система?

Нова минимална и нова максимална пенсия, както и някои други добавки

"Тази рамка се актуализира на всеки три месеца. Аз съм сигурен, че заложеното там е изчислявано преди войната в Украйна и не е отчетена тежестта на събитията", каза Георги Гьоков.

Той допълни, че е възможно от първи юли да има увеличение на заплатите на социалните работници.