Новата 2022 г. започва с някои промени в социалната област, които ще се усетят от хората у нас, получаващи пенсии.

Всички трудови пенсии и добавки, отпуснати до 24 декември 2021 г., са преизчислени с нов коефициент за всяка година действителен трудов стаж. Коефициентът е увеличен на 1,35 (от 1,2), като се очаква това да доведе до средно нарастване на пенсиите с 12,5%.

Промяната може да не се почувства осезаемо от пенсионерите, заради добавката от 120 лв., която получаваха през 2021 година. Преизчисление на пенсиите не е правено от 2008 година. Сегашното е значително по-голямо от обичайните няколко процента, с които пенсиите се осъвременяват всяка година по т.нар. швейцарско правило.

Наред с преизчислението, на 25 декември 2021 г. влязоха в сила и нови размери на няколко вида пенсии.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лева. Максималната се вдига от 1440 лв. на 1500 лева. Социалната пенсия за старост става 170 лева. Минимална пенсия се очаква да получат около 1,03 млн. възрастни хора, т.е. около половината от пенсионерите у нас. Ограничени от "тавана" ще бъдат пенсиите на около 34 хил. пенсионери.

Заедно с посочените пенсии, нарастват и други видове минимални и социални пенсии.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, отпускана при непълен осигурителен стаж, става 314,50 лева. Личната пенсия за инвалидност поради общо заболяване ще бъде между 314,50 лв. и 425,50 лв., според степента на увреждане. Минималният размер на наследствената пенсия нараства до 277,50 лева.

Деница Сачева: Средната пенсия у нас ще е 510 лв. и това е демотивиращо

Деница Сачева: Средната пенсия у нас ще е 510 лв. и това е демотивиращо

В предаването Money.bg по Bulgaria on air, бившият социален министър коментира, че новите пенсии ще доведат до увеличено потребление

Поради увеличението на социалната пенсия, се повишават още някои видове пенсии и добавки - социалните пенсии за инвалидност, пенсиите за военна и гражданска инвалидност и персоналните пенсии, както и добавката за чужда помощ, добавката за инвалидите от Отечествената война и тази за ветераните от войните.

А линията на бедност се вдига от 369 лв. на 413 лева.

От Нова година ще се начислява и добавка от 60 лв. за всеки пенсионер. Тя е определена като COVID добавка, но реално се дава, за да няма намаление на някои пенсии след отпадането на досегашните помощи от 120 лева.

Освен това, през периода януари - юни 2022 г., всеки пенсионер над 65 годишна възраст, който се ваксинира, ще получи еднократна добавка от 75 лева. Ваксиниралите се вече, могат да получат въпросната добавка към пенсиите при поставяне на бустерна доза.

Променят се и условията за пенсиониране. Мъжете ще могат да се пенсионират на 64 години и 5 месеца, ако имат осигурителен стаж 39 години и 2 месеца. А жените - на 61 години и 10 месеца, с поне 36 години и 2 месеца трудов стаж.

Същевременно, от началото на годината отпада възможността непосредствено преди пенсиониране да се избира как да се получава пенсия: две пенсии - от НОИ и от частен пенсионен фонд, или само от държавния Национален осигурителен институт (НОИ). Този избор ще може да се прави не по-късно от една година преди навършване на възрастта за пенсиониране. Но при това положение, бъдещите пенсионери няма да могат да направят реално сравнение между двата варианта и да преценят кой е по-изгоден за тях.

Междувлеменно, тази сутрин в интервю по БНТ социалният министър Георги Гьоков се обяви за отпадането на "тавана" на пенсиите или поне за драстичното му повишение. Това обаче няма как да се случи тази година, поясни той. След последното повишение на пенсиите, около 34 000 души остават над "тавана", което не е справедливо спрямо тях, изтъкна социалният министър.

Гьоков ще настоява максималният размер на пенсиите да се вдига заедно с максималния осигурителен доход.

При изготвянето на държавния бюджет, социалният министър също така ще настоява майчинството за втората година от отглеждането на детето да се изравни с минималната работна заплата, без да е формално обвързано с нея.

Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко. Според Гьоков, минималната  заплата трябва да бъде обвързана със средното възнаграждение в страната.

Министърът напомни, че до половин година се очаква да е готова нова директива, която да уеднакви механизма за определяне на минималната работна заплата в страните от Европейския съюз.