Разходите за пенсии ще нараснат с 1,8 милиарда лева от догодина и ще се увеличават всяка следваща година. Това коментира в предаването Money.bg по Bulgaria on air бившият социален министър Деница Сачева. Тя подчерта, че новите по-високи пенсии може и да не доведат до сериозна инфлация, но със сигурност ще доведат до увеличено потребление.

"В пенсионната система много важно е доверието и ние не трябва да си позволяваме да губим повече доверие. Аз не съм оптимист за себе си затова дали изобщо ще мога да получавам пенсия около 2037 година", заяви Сачева.

Относно сегашното увеличение, половината от българските пенсионери ще получават минимална пенсия в размер на 370 лева, а средните пенсии ще бъдат около 510 лева на пенсионер. Средното увеличение е с 64 лева на човек. Приети са и допълнителни 3 милиона лева в държавния бюджет, с които пенсията на хората с увреждания става от 170 лв. на 200 лв. до края на годината. После не е съвсем ясно.

"Аз съм оптимист, че едно редовно ново правителство може да върне пенсионната реформа там, където трябва да бъде. Защото към момента не е ясна ефективността на изплащанията, особено по втория стълб", каза бившия социален министър.

Според нея голямата стратегическа грешка беше, че се внесе за актуализация бюджетът на държавното обществено осигуряване в период на две предизборни кампании.

"Служебното правителство направи това предложение за този индекс за увеличаване на вероятно заради идващите избори...може би заради посланието - президентът вдига пенсиите", коментира още Сачева.

А дали 50-те лева добавка ще продължат да се изплащат и догодина все още не е ясно. Това зависи от следващия парламент.

"Според нас тези 50 лева не трябва да се изплащат автоматично. Те се отнасят за 2021 г. и имат ясна връзка с Covid-19", допълни бившият социален министър.

От Коледа минималната пенсия у нас става 370 лв., а максималната - 1500 лева. 1 милион и 100 хиляди българи или 50 на сто ще бъдат на минималната пенсия.