Властите в Румъния искат да въведат нов вид пенсия в подкрепа на възрастните хора в страната. И тяхната идея е тя да се плаща от роднините на хората, които вече са излезли от пазара на труда.

Нов законопроект, внесен в парламента от управляващата Социалдемократическа партия, предвижда работещите над 18-годишна възраст да осигуряват финансова подкрепа за своите родители, баби и дядовци в нужда, съобщават местните издания Romania Insider и Business Review.

Тази "пенсия за подкрепа" ще се осигурява на всички роднини, които за във финансово затруднение, става ясно от информацията.

"Ако няма писмен договор или вид завещание, което да изисква осигуряването на подкрепа за родителите, които не могат да работят или са в затруднение и се нуждаят от материална помощ, то изплащането на пенсията ще се урежда по взаимно съгласие между двете страни", се казва в законопроекта.

В него се предвижда сумата на издръжката да бъде фиксирана и да не надвишава една пета от нетния месечен доход на този, който я изплаща.

При по-възрастните хора, чиито деца също вече са пенсионирани или нямат възможност да им осигурят финансова подкрепа, ще получават такава от своите работещи внуци над 18-годишна възраст.

За гражданите, които не изпълняват тези задължения, се предвиждат глоби или осъждане на 3 години лишаване от свобода.