По-голямата част от общо 175 млн. американци, които получиха директно плащане от правителството заради пандемията, са похарчили парите почти веднага, според ново изследване на SaverLife, неправителствена организация.

През април повечето от парите са отишли за покриване на дълг по кредитни карти, заеми и ипотечни кредити, и на последно място - храни. Подобна е тенденцията и през май.

"Хората използват парите, за да оцелеят", твърди Лей Филипс, президент и главен изпълнителен директор на SaverLife, пред Cashay. "Хората не злоупотребяват с парите и ги използват за най-важните неща".

Вашингтон раздаде до $1 200 на човек, като семейните двойки и тези с получиха повече. Но за разлика от 2008 г., когато част от американците отново получиха парични стимули, този път те не ги ползват фриволно. "Виждаме, че хората ги харчат за храна, наем и сметки". Скорошни изследвания показаха, че 37% от американските домакинства нямат възможност да покрият извънреден разход от $400.

Данните от САЩ за март показват още, че има 21% ръст на разходите за храна. Вероятно, това се дължи на покачването на цените на храните, както и на факта, че домакинствата ядат повече вкъщи.

Изследването на SaverLife сочи още, че има 14% намаление на разходите за медицински услуги, 53% спад на плащанията по дълг от кредитни карти и 30% спад на вноските за ипотечни кредити.