Заплатите във Великобритания се повишават, въпреки скромният растеж на икономиката и многобройните рискове, свързани с предстоящия Brexit.

В началото на 2018 г. британските работодатели са предложили на служителите си най-голямото увеличение на заплатите за последните 4 години, показват данните на консултантската фирма XpertHR.

Реалните заплати на британците се свиха

Реалните заплати на британците се свиха

Инфлацията изяжда възнагражденията

"Сега виждаме необходимия ръст на нивата на заплащане в първите сделки, които ще бъдат сключени през 2018 г.", посочва анализаторът на XpertHR Шийла Атууд.

Първите увеличения са средно с 2.5%, което е повече от измерените през 2017 г. 2%, отбелязва Атууд.

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Домакинствата ще трябва да плащат с до 500 паунда повече

Цифрите се основават на моментна извадка от 59 увеличения на заплати, които влизат в сила през януари и обхващат фирми в леката и тежка промишленост, както и в частния сектор на услугите.

Английската централна банка следи за признаци дали британското увеличение на заплатите набира скорост, преценявайки кога да задейства следващото повишение на лихвите. Предишното, което беше през ноември, бе първото за повече от десетилетие.

Храните поскъпват двойно по-бързо от ръста на заплатите във Великобритания

Храните поскъпват двойно по-бързо от ръста на заплатите във Великобритания

Коледната трапеза ще излезе доста по-скъпа за британците тази година

Една от мерките за ръст на заплатите се е увеличила до близо едногодишен връх през тримесечието до ноември, тъй като броят на работещите във Великобритания е нараснал, компенсирайки спадовете от предишните месеци.

Растежът на ниските заплати и повишаването на инфлацията до около 3% - дължащи се до голяма степен на спада в стойността на паунда след референдума за Brexit - ограничиха покупателната способност на много домакинства, което навреди на общия икономически растеж на Острова.