Британските домакинства ще трябва да плащат средно по 260 паунда повече на година за храна, облекло и транспорт, ако правителството им не успее да сключи сделка за свободна търговия с Европейския съюз след Brexit.

Властите в Лондон ще наложат тарифи на Световната търговска организация върху стоки, внасяни от ЕС, ако страната напусне блока без споразумение, което според някои икономисти ще увеличи цената им с около 25%.

Това би означавало тарифи до 45% върху някои вносни млечни продукти, докато някои видове месо ще бъдат облагани с 37%, твърдят в доклад изследователи от Университета в Съсекс и Фондация "Решение" - мозъчен тръст, насочен към нископлатените.

Brexit нанася сериозен удар на хранителната индустрия на Острова

Brexit нанася сериозен удар на хранителната индустрия на Острова

Несигурността кара все повече европейци да напуснат Великобритания

Типичното домакинство със средни доходи би платило допълнителни 260 паунда годишно, дори и да се насочат към купуването на по-евтини и британски стоки.

Това се равнява средно на допълнителни 0.9% от разходите на домакинствата. Сметките на най-бедните 10 процента от домакинствата ще се покачат с 1 процент, а тези най-богатите 10 процента - с 0.8%.

"Сценарият "няма сделка" ще увеличи цената на основните стоки, като храна и дрехи, което ще окаже най-голямо негативно влияние върху тези домакинства, които вече се борят да получат храна на масата", каза изследователят от Съсекс Илона Сервика.

Колко ще изгуби Великобритания при "твърд" Brexit?

Колко ще изгуби Великобритания при "твърд" Brexit?

Лондон е пред дилема - просперитет или "икономическо самоубийство"

Реалното увеличение на разходите би варирало значително в зависимост от индивидуалните модели на разходи, а някои по-малко благоденстващи домакинства биха могли да усетят, че разходите им се увеличават с повече от 500 паунда годишно.

Привърженици на Brexit заявиха, че Великобритания ще спечели от премахването на всички тарифи върху вноса на стоки след напускането на ЕС, независимо от това какво прави блокът за износа на страната.

Това може да спести на средното домакинство на 130 паунда годишно, или 0.5% от типичните разходи.