Британските власти трябва да намерят начин да спрат потока от европейци, които напускат Острова. В противен случай икономиката на Обединеното кралство ще понесе значителни щети и тежки загуби. За това предупреждават от хранителната индустрия, цитирани от Guardian.

Европейските работници в близо 1/3 от британските предприятия за храни и напитки са напуснали работата си от вота за Brexit досега, показва проучване сред повече от 600 фирми, които представляват 1/4 от 4-те млн. заети в хранителната индустрия.

Почти половината от служителите твърдят, че планират да напуснат заради несигурността относно бъдещето им.

Търговци на дребно, фермери, преработватели на храни, кръчми и ресторантьори се обединяват, призовавайки властите да бъде избегнат "твърд" Brexit, който би повлиял на способността им да отглеждат, произвеждат и да сервират храната, с която се храни Обединеното кралство.

Премиерът Тереза Мей предложи гражданите на ЕС, които пристигат законно преди Brexit, след определен срок да могат да получат същите права за работа като британските граждани. Но предложението й беше сметнато за недостатъчно от Брюксел, който иска европейците, живеещи на Острова, да запазят всичките си настоящи права и в бъдеще.

Британското вътрешно министерство съобщи, че че първоначалните предложения за нова имиграционна система ще бъдат обявени тази есен. "Вече ясно заявихме, че ще има гратисен период, след като напуснем ЕС, за да избегнем тежкия удар върху бизнеса", посочи говорител на правителството.

Около 1/5 от 2-та млн. европейци, които работят във Великобритания, са заети в хранителната индустрия - селското стопанство, хранителната промишленост, търговията на дребно или кетъринга.

"Въпрос на време е несигурността, съобщена от резултатите на бизнеса, да доведе до необратимо напускане на работници от ЕС. Този сценарий ще навреди на Великобритания културно и икономически", каза Иън Райт, генерален директор на британската федерация за храни и напитки, която представлява повече от 6000 преработватели и производители.

"Внезапно намаляване на броя на европейските работници, които могат да работят в Обединеното кралство след Brexit, ще доведе до значителни щети по цялата верига на предлагането на храни, с последици за наличностите и цената на британските стоки за потребителите", предупреждава Андрю Опи, ръководител по храните в британската организация за търговия на дребно.

"Работниците от ЕС са ключови за достигането на британски хранителни стоки до нашите рафтове; от производството на храните, през транспортирането и предлагането им в магазина, те са от жизнено значение за предоставянето на услугите и качеството, които британските потребители изискват", подчерта Опи.

Според него европейците имат нужда от повече яснота за статута им, щом Обединеното кралство напусне ЕС.

Предупрежденията от страна на хранителна промишленост идват на фона на проблемите на британските предприятия при набирането на квалифицирана работна ръка. Настоящата липса на квалифицирани кадри е най-голямата за британския бизнес в последното десетилетие.

52% от британските компании признават, че има проблеми с набирането на квалифицирани работници през последните 6 месеца. През януари тази цифра беше 31%, показва проучване на Lloyds за бизнеса във Великобитания.

Броят на сезонните работници, пристигащи на Острова също е намалял със 17% през тези година, отчитат от Националния фермерски съюз. Според тях причината е липсата на яснота за бъдещето на европейските работници във Великобритания и спада в стойността на паунда.