Управителят на Bank of England - централната банка на Великобритания, Марк Карни даде своята подкрепа за предложената от Тереза Мей сделка за Brexit, в изказване пред британския парламент, съобщи Reuters.

Той предупреди, че алтернативата - излизането на Обединеното кралство от ЕС без наличието на преходен период (т.нар. "твърд" Brexit), може да доведе до негативни икономически последици, сравними с тези по времето на петролния шок от 70-те години на миналия век.

"От самото начало подчертахме важността да имаме определен преходен период между сегашните договорености и крайните споразумения между Великобритания и ЕС. Затова ние приветстваме временни договорености, предложени от британския премиер в проекто-споразумение с ЕС и вземаме под внимание възможността за удължаване на този преходен период ", заяви Марк Карни.

Тереза Мей успя през миналата седмица да се договори с европейските преговарящи в Брюксел относно условията по оттеглянето на Великобритания от ЕС след малко повече от четири месеца - на 29-ти март 2019-а година. Предложеното от британския премиер споразумение обаче срещна твърда съпротива в рамките на управляващата Консервативна партия, което означава, че може да се провали неговото гласуване в парламента на страната.

Шефът на Английската централна банка разгневи мнозина евроскептици на Острова преди гласуването на референдума за Brexit през лятото на 2016-а , когато предупреди, че едно решение за напускане може да навреди сериозно на британската икономика, припомня Reuters.

В днешната си реч пред британските депутат Марк Карни отново заяви, че евентуалната липса на преходно споразумение с ЕС би довела до "голям негативен шок" за икономиката на страната.

"Това би било много необичайно положение. Много рядко се наблюдава голям негативен шок в една напреднала икономика. Ще трябва да върнем нашия анализ до 70-те години на миналия век, за да открием аналогии на това, което може да се случи", посочи Карни.

Той визира петролното ембарго, което износителките от ОПЕК наложиха по време на арабско-израелската война през 1973-а година и което доведе до силен скок на цените на петрола, вкарвайки по този начин много от западните икономики в дълбока рецесия.

Марк Карни също така посочи, че съществуват ограничения за това, което Bank of England би могла да направи в случай на твърд Брекзит. При такъв негативен сценарий централната банка може да направи относително малко, за да компенсира както спада в търсенето, така и да гарантира, че банковата система в страната е в състояние да продължи да отпуска заеми.

Карни отбеляза, че предвиденият от страна на банката анализ за икономическите последици от напускането няма да включва сценарий, в който Великобритания ще остане в Европейския съюз.