Бирмингам - вторият най-голям град в Обединеното кралство след Лондон, на практика обяви фалит и сега централното правителство ще трябва да поеме контрола над него в рамките на тежка програма за възстановяване, пише CNN.

Контекст: Както може да ви каже всеки почитател на Black Sabbath или Judas Priest, Бирмингам в продължение на десетилетия беше "сърцето" на британската металургична индустрия - отрасъл, който пострада много сериозно по време на мащабните реформи на Маргарет Тачър. Голям брой предприятия затвориха и локалната икономика даже след десетилетия на преход остава крехка.

Цените на жилищата във Великобритания падат с най-бързия темп от 5 години насам

Цените на жилищата във Великобритания падат с най-бързия темп от 5 години насам

За колко се продават най-търсените семейни къщи?

Не помага и държавната политика на консервативната власт в Лондон още от преди Брекзит - намаляване на разходите за обществени услуги до положение, в което те почти не функционират.

Детайли: Фаталният за финансите на Бирмингам удар дойде след серия от дела, заведени от бивши общински служителки, които твърдят, че са били дискриминирани в заплащането си. Местната власт за 10 години плати над 1,1 млрд. паунда в рамките на извънсъдебни споразумения, но жалбите не стихват и за фискалната 2023-2024 г. се очаква дефицит от 87 млн. паунда.

Така общинският съвет на 5 септември обяви, че спира да плаща за всичко извън основните дейности като образование, социални грижи, поддръжка на пътищата и събиране на отпадъците. На 19 септември правителството в Лондон официално предложи вариант, при който да се ангажира с проблемите на Бирмингам.

Голямата ипотечна катастрофа, която назрява във Великобритания

Голямата ипотечна катастрофа, която назрява във Великобритания

Bank of England шокира пазарите, като повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта до 5%

Той включва назначаването на държавни представители, които да управляват местната власт и да следят изпълнението на план за финансово възстановяване, който определено няма да се хареса на местните - финансиране от централния бюджет ще дойде само срещу съкращения, вдигане на данъци и продажба на парцели, сгради и други активи.

Още нещо: Правителството иска провеждането и на разследване, което да установи как Бирмингам е успял да закъса финансово.

Какво следва: На 25 септември общинарите в Бирмингам ще обсъждат предложението.