Цените на жилищата в Обединеното кралство паднаха с най-стръмния си темп от август 2018 година, съобщават британските медии. Причина за това е  свиването на разходите за живот и растящите лихвени проценти, коментират брокери.

През август средните цени на имотите са паднали с 1,9 процента в сравнение с юли месец, според данни от уебсайта за имоти Rightmove. Това означава, че най-търсените къщи на Острова днес се продават за £364 895. През юли цената беше £371 907.

Снимка 569888

Източник: iStock

Цените на имотите са се понижили средно с 0,1% в сравнение с август миналата година и това е първият годишен спад на офертните цени от 2019 г. На този фон броят на договорените продажби днес е с 15 процента по-нисък, отколкото през 2019 г.

"По-високите ипотечни лихви означават, че много хора ще трябва да спрат плановете си за преместване засега", коментират от Rightmove.

Това е последният признак, че жилищният пазар на Великобритания е засегнат от инфлационния натиск върху доходите на домакинствата и повишаването на лихвените проценти до най-високото ниво от 2008 г. насам.

Имотният пазар на Великобритания е в най-големия си спад от глобалната финансова криза от преди десетилетие

Имотният пазар на Великобритания е в най-големия си спад от глобалната финансова криза от преди десетилетие

Досега пазарът успяваше някак да избегне подобен срив

В началото на август се видя, че спадът на цените на жилищата в Обединеното кралство е по-забележим, най-вече след скока в разходите за заеми. Това възпрепятства търсенето от потенциални купувачи, според един най-големите ипотечни кредитори в страната.

Данните на Nationwide Building Society показаха спад от 3,8% спрямо предходната година или най-много от 2009 г. Този темп е по-бърз от спада от 3,5% през юли месец.

13-те увеличения на лихвените проценти от Bank of England от края на 2021 г. са възпрепятствали купувачите да плащат повече за имоти. Сега пазарът е в най-големия си спад от глобалната финансова криза преди повече от десетилетие, като според повечето очаквания тази тенденция ще продължи.