Спадът на цените на жилищата във Обединеното кралство стана по-забележим след скока в разходите за заеми. Това възпрепятства търсенето от потенциални купувачи, според един най-големите ипотечни кредитори в страната, цитиран от Bloomberg.

Данните на Nationwide Building Society сочат спад от 3,8% спрямо предходната година или най-много от 2009 г. Този темп е по-бърз от спада от 3,5% през предходния месец. Икономистите очакваха малко по-голям спад от 4%.

13-те увеличения на лихвените проценти от Bank of England от края на 2021 г. са възпрепятствали купувачите да плащат повече за имоти. Сега пазарът е в най-големия си спад от глобалната финансова криза преди повече от десетилетие.

Досега пазарът успяваше някак да избегне подобен срив, който изглеждаше възможен миналата есен, когато разходите по заемите докоснаха върхове от 14 години. През ноември Nationwide предупреди за потенциален спад на цените с 30%, цитиран от Bloomberg.

Според данни на Nationwide е имало 86 000 завършени жилищни сделки през юни, което е с 15% под нивата от преди година и с около 10% под нивата преди пандемията. Строителите, освен това, свиха проектите, очаквайки по-малко купувачи.

Цените на жилищата във Великобритания отново падат и предстоят още сътресения

Цените на жилищата във Великобритания отново падат и предстоят още сътресения

BOE повиши лихвените проценти от 0,1% на 4,5% от края на 2021 г. в опит да се справи с упорито високата инфлация

"Тези, които искат да купят нов дом за несигурни, така че не е изненадващо, че цените продължиха да се понижават както на месечна, така и на годишна база през юли", коментира управляващият директор на базирания в Саутхемптън ипотечен брокер The Mortgage Hut Никола Шутруп. "Той прогнориза още спадове в рамките на тази година.

BOE повиши лихвите, за да се справи с инфлацията, която достигна връх от четири десетилетия в края на миналата година. Икономистите очакват увеличение с още четвърт пункт в четвъртък до 5,25%, което би било най-високото ниво от 2008 г.

Nationwide изчисли, че хора със средната заплата, които искат да купят типичен имот с 20% депозит, трябва да отделят 43% от дохода си за вноски при 6% ипотечна лихва, спрямо 32% преди година.

Строителството на жилища във Великобритания се свива с темповете, наблюдавани по време на кризата през 2009-та

Строителството на жилища във Великобритания се свива с темповете, наблюдавани по време на кризата през 2009-та

Индексът на производствената активност е спаднал до 42,7 - най-ниското ниво от май 2020 г.