Пазарът на жилища в Обединеното кралство остава в незавидно положение, като икономисти прогнозират, че спадът ще продължи, заради нарастващите лихвени проценти, които влияят негативно върху бюджетите на потребителите.

Наред с предупрежденията за рецесия от бившия министър на финансите на САЩ Лари Съмърс, излязоха и данни на Moody's, показващи, че цените на жилищата продължават да падат, а одобрените ипотечни кредити неочаквано са намалели през април.

Данните показват, че предстоят още сътресения за жилищния пазар на Великобритания, която страда от икономическа стагнация и най-високата инфлация сред страните от Г7.

Централната банка на Англия BOE повиши лихвените проценти от 0,1% на 4,5% от края на 2021 г. в опит да се справи с упорито високата инфлация. И все пак домакинствата все още не са усетили някакво по-сериозно облекчение. Дори обратното - търговци предвиждат увеличение на цените до 5,5% тази година.

Жилищните наеми в Лондон за първи път удариха 2 800 евро

Европейската столица, в която жилищните наеми за първи път удариха 2 800 евро

Цените на исканите наеми от наемодателите са се увеличили с 14% на годишна база

Лихвените проценти по ипотечните кредити отново се покачват. Лихвените проценти по най-популярните ипотечни кредити вече са над нивото от 5%, което BOE смята за "праг на стрес за потребителите", пише Bloomberg.

Според Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide Building Society цените на жилищата са с 4% под пика си от миналата година.

Достъпността е ниска, особено в Лондон, където цените първи път, са около девет пъти над средната им заплата.

Вероятно и затова търсенето на жилища по наем в столицата на Великобритания се увеличават, но това води до нов проблем. Наемите на жилища в Лондон надхвърлиха 2 800 евро на месец първи път, въпреки, че се увеличават с най-бавните темпове от две години.

Според сайта за онлайн имоти Rightmove търсенето на жилища под наем в столицата се повиши с 0,9% до нов рекорд през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходните три месеца. Цените на исканите наеми от наемодателите са се увеличили с 14% на годишна база.

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

Жилищните пазари в ЦИЕ са в различна степен на развитие