Наемите на жилища в Лондон надхвърлиха 2 800 евро на месец първи път, въпреки, че се увеличават с най-бавните темпове от две години, пише Bloomberg.

Според сайта за онлайн имоти Rightmove търсенето на жилища под наем в столицата се повиши с 0,9% до нов рекорд през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходните три месеца. Цените на исканите наеми от наемодателите са се увеличили с 14% на годишна база.

Според търговска организация за агенти по недвижими имоти Propertymark в столицата за едно жилище се борят 10 бъдещи наематели. Все пак обаче конкуренцията започва да намалява, предлагането бавно се подобрява.

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

Жилищните пазари в ЦИЕ са в различна степен на развитие

Ръстът на тримесечна база на търсените наеми в страната са се повиши до 1,5%, като разходите достигнаха нов рекорд за всички времена от 1300 евро на месец.

Предлагането на имоти под наем в момента е с 46% под нивата от 2019 г. по данни на Rightmove.  Търсенето все още е високо, като броят на наемателите, отправящи запитвания, се е повишил с 48% в сравнение с 2019 г.

Междувременно търсенето идва и на фона на по-високите разходи за ипотека, които отказват много бъдещи купувачи от мечтата да притежават жилище.

По данни на Службата за национална статистика миналата седмица наемите в Лондон са се повишили с най-бързия си темп от повече от десетилетие. Частните наематели претърпяха 4,8% скок в цените през март в сравнение с година по-рано, което влоши кризата с разходите за живот