Строителството на жилища в Обединеното кралство се свива с темпове, наблюдавани по време на срива на финансовата криза преди 14 години. Това се дължи на скока на лихвените проценти според проучване.

Индексът на производствената активност PMI сектора е спаднал до 42,7, или най-ниското ниво от май 2020 г. според S&P Global. Тогава жилищното строителство беше спряно, заради блокировките по време на Covid-19. Като изключим пандемията, индексът е най-ниският от 2009 г. насам, пише Bloomberg.

Спадът в строителната активност при жилищата е ясен знак, че строителните предприемачи са чувствителни на по-слабия пазар на имоти, като намаляват проектите. Според Nationwide Building Society цените на жилищата в Обединеното кралство през май са паднали с най-бързия си темп от 14 години, заради нарастващите лихвени проценти, които охладиха ентусиазма на купувачите.

Цените на жилищата във Великобритания отново падат и предстоят още сътресения

Цените на жилищата във Великобритания отново падат и предстоят още сътресения

BOE повиши лихвените проценти от 0,1% на 4,5% от края на 2021 г. в опит да се справи с упорито високата инфлация

Ситуацията на пазара на имоти във Великобритания в момента напълно усилията на правителството да увеличи предлагането на жилища за по-младите поколения, чийто достъп на пазара е затруднен, заради продължилия десетилетия жилищен бум.

Средният двугодишен ипотечен кредит с фиксиран лихвен процент се скочи с 15 базисни пункта миналата седмица, или най-голямото еднодневно увеличение от октомври, като петгодишните също го последваха според Moneyfacts Group. Лихвата по жилищните заеми сега е съответно 5,64% и 5,32%, най-високото ниво от пет месеца.

Според данни на Moody's цените на жилищата продължават да падат, а одобрените ипотечни кредити неочаквано са намалели през април.

Достъпността е ниска, особено в Лондон, където цените първи път, са около девет пъти над средната им заплата.