Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро иска "двустранна търговия с целия свят без идеологическа пристрастност", казва той в Twitter в събота преди Световния икономически форум в Давос по-късно този месец, пише Reuters.

Най-голямата икономика в Латинска Америка също е и една от най-рестриктивните в света. Фондация "Херитидж"- десен мозъчен тръст, миналата година класира Бразилия на 153- то място от 180 страни в своя Индекс на икономическата свобода.

Болсонаро оставя икономиката на кръстоносците на свободния пазар

Бразилският президент отново призна по-рано този месец, че му липсват експертни познания в някои области, включително икономиката и финансите.

"Признаването на невежеството ми в много области е знак за смирение. Сигурен съм, че знам много повече за политиката, отколкото Гедеш, но той знае много повече за икономиката, отколкото аз", казва президентът на церемония, в която новите Председателите на трите основни банки на Бразилия поемат позициите си, цитиран от Международната испанска информационна агенция EFE - основната мултимедийна информационна агенция на испанския език и четвъртата по големина в света след Associated Press, Reuters и Agence France-Presse.

"Гуедес имаше свободата да избере целия си екип", казва Болсонаро.

Позициите си по време на церемонията заемат президентите на банките Caixa Economica Federal (CEF), Педро Гуимареш; Рубим Новаеш на Banco do Brasil,; и Хоаким Леви на Бразилската банка за развитие (BNDES, всички в съответствие с идеологията на свободния пазар на министъра на икономиката Пауло Гедеш, икономист, обучен в Чикагския университет.

Гедеш е бил професор в Чили по време на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет през 1973-1990 г., който разчита основно на група чилийски икономисти, известни като "Чикагските момчета", защото са обучени от Фридман в Чикагския университет.

"Ако икономиката се справя добре, ще имаме повече работни места, индексът на насилието ще падне и ще имаме по-добри дни пред нас", казва Болсонаро.

Бразилия ще приватизира или ликвидира 100 държавни предприятия

Бразилия ще приватизира или ликвидира 100 държавни предприятия

Правителството на новия президент Болсонаро започва с трансформацията на икономиката

Той добавя, че неговото правителство ще преразгледа разпределението на средствата за публичните медии и вече няма да предпочита една медия пред друга.

"Създаването на свободна преса е първо правило на демокрацията" и идеята е да се разпредели бюджетът за реклама, без да се дава предимство на някаква конкретна медия, така че "всички те могат да вършат добра работа".

Той също така казва, че средствата, насочени от правителството за подкрепа на неправителствени организации (НПО), ще бъдат преразгледани и одитирани.

Бразилия инвестира $18.5 милиарда в икономиката си

Най-голямата икономика в Латинска Америка влага $18.5 милиарда в растежа си

Финансират транспортни проекти и здравеопазването в страната

"Може да изглежда, че това няма голямо значение, но има и поради тази причина финансирането на НПО ще бъде подложено на строг контрол, за да се гарантира, че публичните ресурси се използват добре", казва Болсонаро.

Про-бизнес кабината на Болсонаро

Президентът Болсонаро назначи много от технически експерти, които да бъдат част от новия му кабинет. Осем от тях имат силно технологично минало и опит и това по-задълбочено познаване на технологичния сектор ще подобри информираността на решенията и ще отвори пътя за повече финансиране за иновации, пише Tech Crunch.

Едно от тези назначения, Серджо Моро, е федералният съдия за антикорупционната инициатива, известна като "Операция Car Wash". Номинацията на Моро за началник на Министерството на правосъдието и очакваната му борба с корупцията може да генерира икономически растеж и да помогне за намаляване на безработицата в страната. Очаква се също така кабинетът на Болсонаро да опрости огромната данъчна система, която сега е извън контрол. Повече от 40 различни данъци могат да бъдат сведени до десетина, което ще улеснява предприемачите да стартират нови компании.

Най-общо Бразилия и Латинска Америка отдавна страдат от дълбока неефективност. С администрацията на Болсонаро, има ново обещание, че ще има увеличение на дългосрочните инвестиции в инфраструктура, реформи за намаляване на корупцията и бюрокрацията, и ентусиазъм и подкрепа за стартиращи инвестиции в предприемачи, които ще ръководят най-бързо развиващите се компании в страната и ще направят значителен технологичен напредък, за да "вдигнат всички лодки".