Почти половината от британските работници се притесняват, че няма да могат да работят в чужбина след Brexit, разкрива ново проучване, цитирано от в. Independent.

Повече от 30% от работещите в Обединеното кралство обмислят да преместване в чужбина за работа, като този брой се увеличава до 41% сред тези между 18-36 години, според проучване на сайта за работни места Monster.co.uk.

"Докато британците са загрижени за въздействието на Brexit върху способността им да работят в чужбина, той със сигурност не е попречил на желанието им да го правят", отбелязва Шинейд Бънтинг, вицепрезидент на маркетинга за Европа в Monster.

"Предимствата са широко известни, не само, че могат драстично да повишат нивата на доверие, но и нашите лични бизнес мрежи. Това също разширява нашата перспектива и ни дава множество нови и прехвърлящи се умения", обяснява тя.

Все още не е ясно как Brexit ще повлияе на способността на британците да се местят на работа другаде, но както постоянно повтаря Тереза Мей - свободното движение на хора ще приключи, когато Великобритания напусне ЕС.

В предложеното споразумение за мек Brexit от миналата седмица позицията на правителството за прекратяване на свободното движение бе потвърдена.

Бяха добавени малко подробности, освен обещанието да се създаде "рамка за мобилност, така че гражданите на Обединеното кралство и ЕС да могат да продължат да пътуват до териториите им и да кандидатстват за учене и работа - подобно на това, което Великобритания може да предложи в бъдеще на други близки търговски партньори".

Споразумението обаче беше поставено под съмнение след поредица от министерски оставки, което означава, че несигурността около правата на работниците след Brexit може да продължи още по-дълго.

Допълнително безпокойство относно трудовите права буди фактът, че новият министър за Brexit Доминик Рааб в миналото призова Великобритания да използва преговорите с ЕС за премахване на правата на работниците.

Той призова за отказ от разпоредбите на ЕС в областта на трудовата заетост, включително тези, които гарантират отпуск на служителите и ограничават броя на часовете, в които могат да бъдат наети на работа.

Опасенията относно статута на европейските работници след Brexit вече влошиха недостига на работна ръка. През юни мозъчният тръст Институт за изследване на обществената политика предупреди, че прекратяването на свободното движение представлява сериозна заплаха за британската социална система.

Строителната индустрия от няколко месеца се мъчи да наеме кадри с подходящите умения, като почти половината от работодателите в сектора се притесняват, че наемането ще стане още по-трудно през следващите 2 години.