Министърът на икономиката на Гърция Димитрис Пападимитриу е подал оставка, съобщава в. Kathimerini. Оттеглянето му идва само няколко часа след като съпругата му, зам.-министърът на социалната солидарност Рания Антонопулу също напусна поста си след разкритията, че е получила 23 000 евро държавна субсидия за наем на апартамент в луксозния квартал Колонаки на столицата Атина.

Според гръцки медии оставката на Пападимитриу е израз на съчувствие към съпругата му.

Двете оставки бяха предизвикани от статия във вестник Eleftheros Typos, разкриваща, че Антонопулу получава по 1000 евро на месец от държавата като субсидия за наем на апартамента си. Финансовата помощ се полага на всички членове на правителството, ако не са от Атина.

Антонопулу и Пападимитриу на практика нямат нужда от компенсанцията, тъй като са декларирали доходи от 450 000 евро през 2015 г. Те притежават почти половин милион евро в банкови депозити както и имоти в Гърция и чужбина, посочват гръцките медии.

Макар Антонопулу да получава субсидията напълно законно, новината провокира остро обществено недоволство, че един министър, чиито декларации за доходите сочат значително лично богатство, трябва да получава такива обезщетения.

Премиерът Алексис Ципрас е провел разговор с Антонопулу, отбелязвайки, че не е правилно тя да се възползва от въпросната субсидия.

Тя се оправда, че не е искала да провокира общественото мнение, но е имала право на субсидията и е кандидатствала за нея, като е получила 23 000 евро в продължение на 2 години. Тя каза, че ще върне парите на държавата, а малко по-късно депозира оставката си.

Лидерът на опозиционната "Нова Демокрация" Кирякос Мицотакис упрекна правителството, че са необходими "цели 3 дни на силна реакция" преди Ципрас да поиска оставката на Антонопулу.

Той остро разкритикува СИРИЗА за приемането на закона през 2015 г., който позволи на "Антонопулу и съпруга й да претендират за субсидия, докато страната потъва".

Оставките на Антонопулу и Пападимитриуподхраниха спекулациите за промяна в кабинета на Алексис Ципрас. Пападимитриу е третият държавен служител, който се оттегля след оставката на съпругата си и на зам.-министъра на образованието Костас Зуарарис през януари. Има индикации, че министърът на миграционната политика Янис Музалас също може да бъде заменен поради здравословни причини.