Две от най-големите ядрени подводници в света, създадени по проекта 941 U (код "Акула") "Архангелск" и "Северстал", ще бъдат бракувани и нарязани за скрап, съобщи РИА Новости, позовавайки се на свой източник в корабостроителната индустрия. 

"Тяхната по-нататъшна експлоатация е нерентабилна: те вече са изтеглени от флота, а "Росатом" ще ги утилизира след 2020 г.", посочва източникът.

Сега единствената подводница от серията 941U, клас "Акула", която остава в редиците на рускиs военноморски флот е "Дмитрий Донский", тя е преоборудвана за тестване на балистични ракети "Булава". Благодарение на новия тип балистична ракета, ядрените бойни глави, носени на борда са намалени от 200 на 120.

По проекта "Акула" преди повече от 40 години бяха създадени шестте най-големи подводни кораби, съществували някога в човешката история. Ядрената подводница от този клас има водоизместимост около 50 000 тона, дължина 172 метра и широчина 23,3 метра. Изграждането на "Дмитрий Донской" - флагманът на серията е започнало през 1976 г., а приет на служба в Северния флот през 1981 г.

Тези атомни подводници разполагат с по два ядрени реактора на борда, развиват скорост под 46 километра в час под вода, имат неограничен обхват на корабоплаване и автономен период на експлоатация от шест месеца в морето. За да намалят уязвимостта си, лодките носеха бойни дежурства под леда на Арктическия океан и бяха в състояние да изстрелят ракети, разбивайки лед с дебелина 2,5 метра.

Една от предвидените за бракуване подводници - "Северстал", на 25 август 1995 г. демонстрира изстрелване на балистична ракета с три бойни глави от Северния полюс към региона на Архангелск, припомня life.ru.

Три подводници от този клас са били изтеглени от флота през 90-те години на миналия век. След това през 2005-2009 г. те бяха утилизирани с финансова подкрепа от САЩ.