Китайският милиардер и създател на Alibaba Джак Ма за пореден път разкритикува разширяващия се търговски конфликт между САЩ и Китай.

"Търговската война е най-глупавото нещо на този свят", заяви Ма по време на Международното изложение за внос, което се провежда в един от основните центрове за търговия на Китай - Шанхай.

Търговският дефицит на Вашингтон с Пекин, който Тръмп обвини за разнообразни икономически злини, помогна да се създадат работни места в САЩ и без него страната щеще да има големи проблеми, посочи Ма, цитиран от Bloomberg.

Джак Ма: САЩ ще е големият губещ от търговската война

Джак Ма: САЩ ще е големият губещ от търговската война

Липсва логика в налагането на толкова много мита, смята шефът на Alibaba

Според него е безсмислено да се налагат мита върху стоки, защото неговата страна е на път да се превърне в основен купувач на чуждестранни продукти. Всъщност това са услуги - като тези в интернет - задвижвайки растеж на работните места, за разлика от традиционното производство.

Преминаването на Китай към вносния модел "ще бъде огромна болка за много фирми, но също така ще създаде добра възможност за много потребители", каза милиардерът.

"Това е най-голямото предизвикателство за Китай, да се превърне в страна вносителка. Но това е и най-великата възможност за света", категоричен е Ма.

Alibaba се отказа от обещанието да отвори 1 милион работни места в САЩ заради митата

Alibaba се отказа от обещанието да отвори 1 милион работни места в САЩ заради митата

Основателят на компанията Джак Ма пое този ангажимент през миналата година

Китайският президент Си Дзинпин вече обеща да намали вносните мита, да разшири достъпа до пазара и да внесе повече от чужбина.

По думите на Джак Ма глобалната бизнес общност също се противопоставя на търговската война. Председателят на Roche Holding Кристоф Франц беше сред онези, които подкрепиха коментарите накитайския милиардер.

"Швейцарското богатство е изцяло създадено от отворени граници и търговия и това може да служи като пътеводна светлина за други страни", каза Франц.