Основателят на китайският лидер в онлайн търговията Alibaba Джак Ма призна, че ръководството на компанията му вече не планира да отвори един милион работни места в Щатите.

Преди време той пое този ангажимент пред президента Доналд Тръмп. Изглежда обаче решението на компанията се е променило успоредно с изострянето на отношенията между Вашингтон и Пекин.

В сряда пред китайската агенция "Цинхуа" Ма е заявил: "Настоящата ситуация вече наруши първоначалното ни обещание.". Ангажиментът беше поет от него по време на среща с Тръмп в началото на миналата година, припомня Fortune.

Шефът на Alibaba предрича 20-годишна търговска война между САЩ и Китай

Шефът на Alibaba предрича 20-годишна търговска война между САЩ и Китай

Джак Ма съветва китайските компании да се ориентират към други пазари

Джак Ма обяви, че иска да подкрепи един милион малки фирми в Щатите и да им осигури достъп до клиентите на Alibaba в Китай и в цяла Азия.

Неговото изявление тогава беше прието с известни съмнения от страна на американските икономисти дали Alibaba би могла да постигне толкова амбициозна цел за отваряне на работни места.

Година и половина по-късно след като митата върху китайския внос в САЩ вече са реалност, тази възможност изглежда още по-малко вероятна. Още повече след последното потвърждение на Ма.