Основателят и собственик интернет компанията Alibaba Group Holding Джак Ма предупреди, че търговската война между САЩ и Китай може да продължи в течение на 20 години. Милиардерът се опасява, че тя може да продължи и след като изтече президентският мандат на Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

"В краткосрочна перспектива бизнес обществото в Китай, САЩ, Европа ще се сблъска с големи проблеми. И това ще продължи доста дълго време, ако търсите краткосрочно решаване на проблемите, такова няма", отбеляза Джак Ма на конференция в Ханчжоу, цитиран от агенцията.

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Щатите са силно зависими от Китай, смята Стивън Роуч

По неговите думи, за да противостои на САЩ, Китай трябва да укрепи своята икономка, а така също да преориентира търговията си с Щатите към други региони на света и по-специално към югоизточна Азия и Африка.

Джак Ма, който агенцията определя като най-богатия човек в Китай, посочва, че ефектът от търговската война между двете най-големи икономики в света може да се окаже по-голям отколкото очаква повечето експерти.

Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, за да избегнат диктата на САЩ

Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, за да избегнат диктата на САЩ

Китай възроди идеята да произвежда собствени чипове

Той добавя, че напрежението в отношението между двете страни ще засегне и неговата компания Alibaba. Според Ма, ако САЩ повишава митата за китайските стоки, то китайските компании трябва да се преориентират своя бизнес, изграждайки нови търговски връзки с други страни, което може да стане импулс за развитието на тези компании.

"Ако Alibaba не може да издържи на натиска от страна на САЩ, то нито една друга компания няма да може. Аз съм уверен в това 100 процента", каза още Джак Ма.