САЩ и Китай са изправени пред търговска война, която Щатите са напът да загубят. На това мнение е известният американски икономист Стивън Роуч.

"Търговските войни не са лесни за печелене, но са лесни за губене и Америка е напът да загуби тази", коментира бившият шеф на Morgan Stanley в Азия, цитиран от CNBC.

По неговите думи конфликтът между двете най-големи икономики вече е преминал от чистото разменяне на заплахи в реални действия.

"Ние се намираме в ранния етап на борбата в една реална търговска война. Въпросът е колко далеч ще стигне тя и колко значима ще бъде в бъдеще", смята Роуч.

Експертът обяснява, че САЩ са силно зависими от Китай като източник на евтини стоки. "Също така ние сме зависими от Китай за изкупуването на американки облигации, за да можем да финансираме бюджетните си дефицити, които, както знаем, стават все по-големи", допълва Роуч.

Други негови колеги обаче са на противоположно мнение и очакват САЩ да излязат победители.

"В настоящите условия ние ще спечелим търговската война", коментира главният икономист на Allianz в САЩ Мохамед Ел-Ериан и допълва, че Щатите са в по-силна позиция от Китай.

"Само обърнете внимание на представянето на американския пазар в сравнение с китайския и в сравнение с останалите големи пазари в света", казва той.