Много анализатори смятат, че печелившата страна от изострящия се търговски конфликт между Пекин и Вашингтон, е Щатите. Доларът достига нови върхове, докато юанът потъва, а също така за Белия дом остава още сериозен обем китайски внос, който могат да обложат с мита, за разлика от този на американски стоки в Китай.

Според основателя на онлайн гиганта Alibaba Джак Ма е на мнение, че в крайна сметка губещи от ситуацията ще се окажат Щатите.

По време на конференция в Куала Лампур той коментира, че САЩ "ще пострада повече" от търговската война. Ма смята, че липсва логика в налагането на мита върху толкова широк спектър от стоки с цел да бъде елиминиран търговския баланс.

Неведнъж досега шефът на Alibaba е посочвал, че не подкрепя политиката на американския президент Доналд Тръмп спрямо Китай.

През миналия месец той обяви, че Alibaba няма да спази обещанието си от по-рано за създаването на милион новиработни места в Щатите. Тогава Джак Ма заяви, че "настоящата ситуация вече е е нарушила първоначалното обещание".

Alibaba се отказа от обещанието да отвори 1 милион работни места в САЩ заради митата

Alibaba се отказа от обещанието да отвори 1 милион работни места в САЩ заради митата

Основателят на компанията Джак Ма пое този ангажимент през миналата година