Европейската комисия одобри плана на германското правителство да подпомогне с до 34,5 млрд. евро газовият доставчик Uniper, съобщават световните агенции. Това е част от плана за национализация на закъсалото дружество, който получи "зелена светлина" в Брюксел в края на миналата седмица.

Държавната помощ ще спаси Uniper от фалит, ще позволи на компанията да продължи доставките към своите клиенти и ще избегне по-сериозни трусове на германския газов пазар. Дружеството контролира 25% от газовите резерви на страната.

Германската енергина компания Uniper иска €11,6 милиарда компансация от Газпром за спрени доставки

Германската енергина компания Uniper иска €11,6 милиарда компансация от Газпром за спрени доставки

Поводът е недоставени обеми газ според изпълнителният директор на Uniper

От ЕК посочиха в официално съобщение, че капиталът веднага ще бъде увеличен с 8 млрд. евро, а до 26,5 млрд. евро ще влязат в Uniper до 2024 г. Целта е да се смекчи ефекта от значително поскъпналия газ от източници, различни от Русия, с която компанията имаше дългосрочен договор. Москва спря доставките по него, след като поиска разплащане в рубли.

Национализираната германска Uniper с рекордна загуба от €40 милиарда

Национализираната германска Uniper с рекордна загуба от €40 милиарда

Акциите на енергийната компания паднаха с 3%

Национализацията на Uniper е под сериозни условия. Заплатите на членовете на борда ще са без бонуси и с ред други ограничения. До 2026 г. компанията няма да има право да купува дялове в други компании, освен ако не е необходимо в дългосрочен план. Uniper ще трябва да отдели от бизнеса си електроцентрали в Германия и Унгария, да предостави част от капацитета на мрежата и хранилищата си на други играчи и да излезе от различни други бизнеси, сред които - битово отопление, газопроводи и т.н.

До края на следващата година германското правителство трябва да представи на ЕК стратегия за намаляване на своя дял в Uniper, като целта е към края на 2028% Берлин да има не повече от 25% плюс една акция.