Национализираната германска газова компания Uniper отчете рекордните €40 милиарда нетна загуба, съобщават световните медии. Това е една от най-големите загуби в корпоративната история на Германия. Основната причина за това е решението на Русия да спре доставките на газ за страната.

Деветмесечната загуба допълнително подчертава огромната зависимост на Германия от руския газ, изграждана в продължение на десетилетия. Компанията е най-голямата жертва на енергийната криза досега, пише Reuters.

От началото на годината акциите на Uniper са се обезценили с 93% и в момента пазарната оценка на доставчика е едва €1.14 милиарда, което е спад от €15.2 милиарда спрямо началото на годината.

Германия ще национализира стигналия до неплатежоспособност енергиен гигант Uniper

Германия ще национализира стигналия до неплатежоспособност енергиен гигант Uniper

Държавната помощ не даде резултат

От Uniper обявиха, че нетната загуба включва €10 милиарда реализирани досега загуби, понесени от компанията заради замяна на обемите руски газ с количества на спот пазара на много по-високи цени, както и €31 милиарда бъдещи загуби, свързани с този проблем. Акциите на компанията паднаха с 3%.

Германският газов доставчик заплаши със съдебни действия бившия си основен доставчик "Газпром" и обмисля производство пред шведски арбитражен съд, за да поиска милиарди евро обезщетение.

Припомняме, че през септември германското правителство договори условията за национализация за стигналата до неплатежоспособност енергийна компания.

След като през юли Берлин отпусна на дружеството помощ в размер на €15 милиарда, държавата откупи дела на финландската компания Fortum, който беше 56%. Така Германия вече притежава 98,5% от Uniper, т.е. практически я притежава изцяло.

Германската газова компания Uniper в опасност от фалит заради недостиг на руски газ

Германската газова компания Uniper в опасност от фалит заради недостиг на руски газ

Държавата се опитва да й помогне