Германското правителство води разговори за финансовото стабилизиране на крупната газова компания "Юнипер" (Uniper), която е изправена пред фалит. Компанията е най-големия чуждестранен клиент на руския монополист "Газпром".

Германското правителство иска да включи възможни спасителни мерки за енергийни компании като Uniper в своя закон за енергийна сигурност и може да се окаже, че в краен случай ще придобие дял в компанията, коментират източници на агенция Ройтерс.

Предложенията са част от борбата на Германия да се справи с растящите цени на енергоносителите и страничните ефекти върху компании като Uniper.

От Uniper засега отказват коментар по въпроса, но отбелязват, че в момента получават от Русия около 40% от нормалното количество газ.

Промените в закона за енергийната сигурност, които се обсъждат, биха могли също така да позволят на правителството бързо да наложи специална такса, като средство за справедливо прехвърляне на растящите разходи за енергоносители, казват източниците на Ройтерс.

Възможна спасителна програма за Uniper би могло да бъде моделирана подобно на тази за Lufthansa, чрез която авиопревозвачът беше спасен от фалит по време на коронавирусната пандемия с помощта на финансов пакет от 9 милиарда евро. "Федералното правителство трябва да получи опции по линия на помощта на Lufthansa", каза той.

Междувременно стана ясно, че крупната компания за комунални услуги Uniper все още има достъп до кредитни линии от германската държавна банка KfW на стойност 2 милиарда евро, съобщи говорител на германското Министерство на икономиката.

Кредитните линии все още не са използвани, което означава, че Uniper има налични ликвидни средства, които може да използва, добави говорителят.

Той посочи още, че в момента Германия води разговори с Канада и Европейската комисия относно произведеното от Siemens оборудване за "Газпром", което е в процес на поддръжка в Канада.

Наскоро руският гигант "Газпром" посочи като причина за рязкото намаляване на доставките на руски газ по газопровода "Северен поток 1", не върнатата навреме след ремонт в Канада газова турбина Siemens, поради наложените санкции.

"Северен поток 1" може да бъде спрян (временно) заради проблеми с турбините

"Северен поток 1" може да бъде спрян (временно) заради проблеми с турбините

Вече са намелени доставките за Германия и Италия