Германската компания за комунални услуги Uniper започва процес с надеждата да осигури милиарди евро компенсация от руския Газпром. Поводът е недоставени обеми газ според изпълнителният директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах, пише Routers. 

Експортното подразделение на Газпром отрече да е в нарушение на договора по отношение на доставките на газ за Uniper и не приема претенциите на компанията за законни.

Uniper сега е в процес на национализация в рамките на държавна програма за спасяване на предприятието, за да оцелее в енергийната криза. Компанията определя разходите за замяна на руския газ на около 11,6 милиарда евро към днешна дата.

Арбитражът ще се проведе в Стокхолм и ще бъде договорен съгласно швейцарското законодателство", заяви Маубах.

Uniper коментира, че разходите, свързани с руския газ, ще продължат да растат до края на 2024 г. Маубах сподели, че се надява компанията да се върне към печалба през следващата година.

През първите девет месеца на 2022 г. компанията отчете 40 милиарда евро нетна загуба, най-голямата в германската корпоративна история.

"Въпросът засяга обеми газ, които бяха договорени с Газпром, но не бяха доставени и за които трябваше да осигурим замяна на изключително високи пазарни цени и все още го правим", каза Маубах в изявление.

Дължим това на нашите акционери, нашите служители и данъкоплатците", добави той.