Засега е "рано" да се въвежда единен ваксинационен паспорт, тъй като твърде малко хора на Стария континент са ваксинирани, но идеята определено се обсъжда от чиновниците в Брюксел, става ясно от интервю на вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред Daily Mail.

"Имаме усещането, че сега е моментът сертификатите за ваксинация да бъдат припознати из целия Европейски съюз и даже извън него", каза гръцкият политик. "Можем да си представим, че те имат широко поле на приложение, включително и за подпомагането на пътуването."

Това се потвърждава и от еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидис, която също посочва, че блокът е в "активни дискусии" на имплементирането на системата на ваксинационни паспорти.

Тя, изглежда, се одобрява и от някои страни членки. Например министърът на туризма на Испания Рейес Марото изтъкна, че там ще бъде въведен "ваксинационен сертификат", а подобен ще бъде наличен и в Дания, Исландия и Гърция, става ясно от платформата SchengenVisaInfo.

За разлика от страните от материка, Великобритания засега не планира подобен ход, става ясно от изказване на местното министерство на здравеопазването пред The Telegraph. Причината е много озадачаваща - според ведомството не е ясно дали ваксинацията ще помогне на хората да спрат да разпространяват вируса. Тук изниква логичния въпрос: тогава защо се поставя ваксината изобщо?