Министерството на отбраната на Естония планира да построи около 600 бункера на източната граница с Русия. От ведомството съобщават, че някои от съоръженията ще се появят близо до езеро Пейпси, пише естонският вестник Postimees.

Изданието се позовава на решение на министрите на отбраната на Балтийските страни (Литва, Латвия и Естония) в Рига на 19 януари следобед. По думите на заместник-канцлера на Министерството на отбраната на Естония Кайдо Тиитус, по-голямата част от бункерите ще бъдат построени в окръг Ида-Виру и Югоизточна Естония. Но някои от обектите ще се появят близо до езерото Пейпси.

"Съоръженията за физическа защита на границата са, за да може, ако е необходимо, да се защити територията на Естония от първия метър, за да се забави врагът на границата и да се даде време на съюзниците да се притекат на помощ", казва Тиитус.

Както отбелязва Postimees, министрите на срещата в Рига са се договорили, Латвия и Литва също да създадат подобна отбранителна зона на източната граница.

Бункерите, всеки от които ще бъде предназначен за 10 човека, би трябвало да издържат на пряко попадение от снаряд с калибър 152 мм. Размерът на конструкцията може да бъде 30-35 квадратни метра, като в бункера ще има места за спане.

Тиитус допълва, че Естония през последните години е изградила защитни огради по източната граница, но те действат в мирно време.

Бюджетът за отбрана на Естония за първи път ще надхвърли 3% от БВП

Прибалтийската република, чийто бюджет за отбрана за първи път ще надхвърли 3% от БВП

Това е включено в бюджета на страната за 2024 година