Парламентът на Естония (една от трите Прибалтийски републики) одобри Закона за държавния бюджет за 2024 г., в който разходите за отбрана за първи път ще надхвърлят 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Така през 2024 г. бюджетът за отбрана на Естония за първи път ще надхвърли 3% от брутния вътрешен продукт, достигайки 3,2% от БВП. Това означава, че в националната отбрана ще бъдат инвестирани повече от 1,3 милиарда евро. Ще припомним, че още преди няколко години беше поставено за цел, бюджетът за отбрана на страните от НАТО постепенно да достигне 3% от БВП на всяка от държавите.

От законодателния орган на Естония уточняват, че утвърдените в държавния бюджет приходи за следващата година са общо 16,9 млрд. евро, а разходите - 17,7 млрд. евро, пише Интерфакс.

"За" държавния бюджет за 2024 г, вкл. по-високите разходи за отбрана, са гласували 58 народни представители, от общо 101 депутати.

Приходите в бюджета на Естония за следващата година спрямо тази година, е планирано да се увеличат със 7,7%, а разходите - с 4,9%.

Приоритетите на държавния бюджет на Естония за следващата година са: националната отбрана на страната, икономическият растеж и "зелените" реформи. Освен това от особено значение са: устойчивостта на държавните финанси, образованието, укрепването на киберсигурността и подкрепата за Украйна.

Естония ще има най-голям спад на БВП тази година от страните от ЕС

Коя страна от ЕС ще има най-голям спад на БВП тази година

Какви са причините за това и защо спадът вероятно няма да бъде наваксан догодина