Европа очаква Световната търговска организация (СТО) да даде зелена светлина на САЩ за налагането на мита върху европейски продукти на стойност между 5 милиарда и 7 милиарда долара. Твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

В центъра на готвените тарифи стои продължаващият вече 14 години диспут около посочваните от Щатите като нелегални субсидии, отпускани от Европейския съюз на самолетния производител Airbus.

Президентът Доналд Тръмп чака СТО да излезе с финално решение за това какви щети са нанесли финансиранията за европейската компания. Веднага след това САЩ ще предприемат мерки за въвеждането на мита. Очаква се от организацията да бъдат готови с позицията си до края на лятото.

В списъка със засегнатите европейски продукти влизат самолетни части и хеликоптери, но е възможно в него да влязат и друг тип продукти, като сирена, маслини, паста и някои видове уиски. Те ще дойдат в допълнение на митата върху импорта на стомана и алуминий от Европа, въведени през миналата година.

САЩ искат мита за още европейски стоки заради субсидирането на Airbus

САЩ искат мита за още европейски стоки заради субсидирането на Airbus

Маслини, сирене и уиски биха могли да бъдат засегнати от новите тарифи

Преди време от американското търговско представителство изчислиха, че субсидиите за Airbus са причинили икономическа вреда на Щатите, изчислявана на около 11 милиарда долара годишно.

От друга страна Европейският съюз е подготвил подобен иск срещу американския конкурент на Airbus - Boeing. От Брюксел публикуваха и предварителен списък със стоки, на които може да бъдат наложени мита - от кетчуп до конзоли за видеоигри. Очакванията са те да засегнат внос в размер на 12 милиарда долара.

Междувременно Европа е готова да въведе тарифи върху американски продукти за още 22,5 милиарда долара в отговор на евентуални мита върху европейските автомобили и автомобилни части.