Финансови санкции: Европейската комисия иска Полша да бъде глобена, а това е ясно предупреждение срещу дясното правителство във Варшава. Комисията дава недвусмислено да се разбере, че спорът около върховенството на закона е сериозна тема.

Да, финансовите санкции са необичайна мярка, която може да излезе скъпо на Полша, но те все пак не представляват най-сериозния инструмент, който Еврокомисията държи в ръцете си. Тя тепърва ще решава дали да пусне за Полша парите от мащабния Европейски фонд за възстановяване.

А Полша се числи сред страните, които трябва да получат най-много пари от този фонд, като националконсерваторите, управляващи във Варшава, вече твърдо са ги планирали за своите щедри социални програми, с чиято помощ искат да спечелят и следващите избори след две години.

Ходът на Комисията е предупреждение

Еврокомисията предлага на Полша да се наложат финансови санкции, а с това очевидно иска да постигне едно: Варшава да приеме по-сериозно факта, че изплащането на милиарди евро от Фонда за възстановяване наистина зависи от спазването на принципите на правовата държава. В острия спор, който се води около полското правосъдие, отдавна не става дума само за опитите то да бъде подчинено на политическите интереси на правителството.

Управляващата партия "Право и справедливост" вече поставя под съмнение и постулата, че на полска територия важи европейското право - а с това поставя под въпрос и фундаментите на европейската интеграция. Ето защо Европейската комисия изобщо не може да отстъпи в този спор - в интерес както на останалите държави членки, така и на гражданите на Полша. И добре прави, че вече предприема действия.

Позицията е на Райнхард Везер и е публикувана във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".