Министърът на финансите на Латвия Дана Рейзниеце-Озола ще пропусне важна среща на ЕС в Братислава, за да играе шахмат.

Латвийският политик пропуска събитието, за да не наслади на страстта си, обяви нейният говорител.

Финансовият министър на европейската държава е един от най-добрите играчи в логическата игра в категорията жени от 18 до 34 години.

Състезателката успя да бие шампионката Хоу Ифан от Китай в четвъртия кръг на шахматната олимпиада, домакин на която е азербайджанската столица Баку.

Нейното министерство потвърди, че Рейзниеце-Озола няма да присъства на срещата на финансовите министри от ЕС, която ще се проведе в Братислава, Словакия на  9 септември, за да продължи да прави стратегически ходове на дъската.

"Министърът е на почивка и ще продължи да бъде в Баку, така че Латвия ще бъде представена от държавния си секретар в Братислава" заяви говорителят на министъра.

По време на победоносното състезание Рейзниеце-Озола играеше с белите фигури и не отстъпи на опонента си, за да докара играта в нейна полза и да разгроми противника си в 51-я ход от играта.

"Много съм доволна, но не само от факта, че аз победих световния шампион, въпреки че не се случва всеки ден,  а и от качеството на играта", каза латвийският политик след победата си над Хоу Ифан.

Министърът допълни, че политическите й задължения са сложна за изпълнение работа, която често отнема много енергия, а играта на шах е хобито, което я тонизира.

След като се окичи с лавров венец в края на партията шах, Дана Рейзниеце-Озола гордо се нареди на 318-о място сред световните жени играчи в логическата игра.

Въпреки определената от мнозина сензационна победа, Латвия в крайна сметка загуби от Китай.