Франция и Европейският съюз са готови да се противопоставят на най-новите американски заплахи за тарифи за френски продукти, заявиха днес министри от правителството на Франция, пише Reuters.

По-рано стана ясно, че правителството на САЩ може да наложи наказателни мита до 100% на стоки внос от Франция, възлизащи на 2,4 милиарда долара. В това число влизат стоки като шампанско, сирене и други емблематични френски продукти. Ходът на САЩ идва като отговор на новия данък на цифровите услуги на Франция, който ще навреди на американските технологични компании.

Френският министър на финансите Бруно Ле Майер определи заплахите на САЩ като неприемливи. "В случай на нови американски санкции, Европейският съюз би бил готов да се противодейства", заяви той пред местната медия Radio Classique.

Други френски държавници определят заплахите като нелепи и уверяват, че Франция няма да отстъпи от своите цифрови данъци.

САЩ нападнаха Франция с до 100% мита върху стоки за $2,4 милиарда

САЩ нападнаха Франция с до 100% мита върху стоки за $2,4 милиарда

Причината е в дигиталният данък. Австрия, Италия и Турция може да са следващите под прицел

Възнаграждението на Франция от 3% се прилага за приходи от цифрови услуги, спечелени от компании с приходи над 25 милиона евро (27,86 милиона долара) във Франция и приходи над 750 милиона евро (830 милиона долара) по целия свят.

Въпреки категоричността на Франция, САЩ е на мнение, че френският данък "не е в съответствие с преобладаващите принципи на международната данъчна политика". Предложението на европейската страна било необичайно тежко за големите американски компании като Google, Facebook, Apple и Amazon.

Междувременно заплахата на САЩ рефлектира върху акциите на водещи френски компании за луксозни стоки.

Митата срещу ЕС ще повишат цените в САЩ и ще засегнат 34 000 работни места

Митата срещу ЕС ще повишат цените в САЩ и ще засегнат 34 000 работни места

За това предупреждават от браншови асоциации