Президентът Еманюел Макрон представи дългоочаквания план за трансформирането на френската икономика, който предвижда разходи в размер на общо 100 милиарда евро.

Планът, наричан "Рестартирането на Франция", включва субсидии за заплати, намаляване на данъците за бизнеса и финансиране на проекти в сферата на околната среда, съобщава Bloomberg.

Неговата цел е да го разграничи от спешните разходи на Париж за справяне с корона кризата. Френските власти искат този план да бъде използван за разрешаване на дългосрочни проблеми и стимулиране на инвестициите, както и създаването на работни места.

Голяма част от идеите за трансформация на втората най-голяма икономика в Европа бяха обявени през лятото, като целта е те да влязат в действие в рамките на следващите две години.

От готвената сума около 15 милиарда евро ще бъдат насочени за стимулиране на заетостта, включително 7,6 милиарда евро ще бъдат използвани за обучения и бонуси за наемане на млади хора. Очакванията са, че между 2020 и 2021 година ще бъдат създадени около 200 000 работни места.

Тази част от плана, насочена към бизнеса, е свързана основно с намаляване на данъчната тежест за индустрията и производството. На година ще бъдат спестявани по 10 милиарда евро на частния сектор.