През следващите месеци Франция ще направи предложения за преразглеждане на правилата за конкуренция на Европейския съюз, заяви представител на финансовото министерство във вторник преди очакваното отхвърляне на сливането на Alstom и Siemens, информира Reuters.

Френските и германските правителства, най-влиятелните държави-членки на ЕС, лобират силно за това, Европейската Комисия да одобри сливането на железопътния бизнес на Alstom и Siemens. Техните усилия обаче вероятно са били напразни, като Европейската комисия очаква да наложи вето върху сделката в сряда.

Сред най-радикалните предложения, разглеждани от Франция, е да се даде думата на министрите от ЕС, когато Комисията разглежда дело за съответствие с правилата за конкуренция на съюза, казва държавното лице.

"Правилата трябва да бъдат преразгледани, за да се даде възможност да се появят европейски шампиони", заявява официалният представител.

"Понастоящем интересите на потребителите имат предимство пред всички други общи интереси. Целта е да се знае дали и други интереси могат да имат предимство."

Франция и Германия заявяват, че споразумението Alstom-Siemens за създаване на европейски шампион за железопътния транспорт е необходимо, за да е по-конкурентен в Европа и в чужбина с големи китайски компании, но хората, запознати със случая, очакват Комисията да реши, че това ще намали избора и конкуренцията за клиентите в ЕС.

Най-голямата икономика в Европа има план срещу китайската конкуренция

Най-голямата икономика в Европа има план срещу китайската конкуренция

Но критици го сравняват с "призив за планова икономика"

Франция ще се стреми да представи предложенията си за конкуренция в координация с Германия, когато Европейската комисия получи нов мандат в края на тази година, съобщава източникът от финансовото министерство.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви във вторник, че изпълнителната власт на ЕС не блокира ненужно корпоративни сливания.

В реч пред индустриалците Юнкер заявява преди дни, че Комисията е блокирала само 30 сливания и е одобрила повече от 6,000.

"Това е послание за онези, които казват, че Комисията е съставена от упорити технократи", казва той.

"Това показва, че ние вярваме в конкуренцията, докато е справедлива за всички. Ние никога няма да изкливяваме политиката ни или да избираме фаворити, когато става въпрос за осигуряване на равнопоставеност."

Френският финансов министър Бруно Льо Мер призова за преразглеждане на правилата на ЕС за конкуренцията, които датират в сегашния им вид от 2004 г. Той казва, че правилата правят компаниите от съюза неспособни да се борят с появата на Китай като основен конкурент на много пазари.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер пък заявява във вторник, че не одобрява разрешаването на министерско споразумение за сделки като тази на Siemens и Alstom.