Запътването на Европа към протекционизъм в икономиката след Brexit става все по-ясно с всеки изминал ден, коментира европейското бюро на POLITICO. Тази седмица Германия ще представи нова индустриална стратегия, с която Берлин ще се доближи още повече до Париж по въпроса за създаването на гигантски компании, които да могат да се борят срещу конкурентите от Китай и Съединените американски щати.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер ще представи стратегията си, според която работещи в сектори като производство на батерии за електромобили, химикали и 3D принтиране ще получат специална подкрепа, казват двама източници от индустрията и един от правителството. Германският вестник Die Welt съобщи, че сред стратегически важни индустрии ще се наредят и производството на автомобили, машинно инженерство, медицински устройства, зелени технологии, космически и отбранителни дейности.

Планът на Алтмайер идва по-малко от месец след изразената позиция на най-голямата индустриална група в страната - BDI - която настоява за повече мерки срещу конкуренцията от Китай и позволяването на създаването на "европейски шампиони", които да са достатъчно големи, за да се изправят срещу азиатските гиганти - дори и това да означава пренаписване на европейските закони в областта на конкуренцията.

Германският бизнес в тежка офанзива срещу Китай

Германският бизнес в тежка офанзива срещу Китай

Компаниите от най-голямата европейска икономика вече не гледат така наивно на Поднебесната империя

Дебатът за създаването на национални шампиони и централен в момента, след като Париж и Берлин вече изразиха остро недоволството си от очавакваното решение на Брюксел срещу сливането на френската Alstom и бизнеса на германската Siemens в областта на жп-превозите и инфраструктурата.

Европейската комисия казва, че подобен титан ще увреди интересите на потребителите и на по-малките компании в сектора, но защитниците на свободния пазар в Комисията изглежда са все по-изолирани. Освободени от британския икономически либерализъм в ЕС, политиците от Франция и Германия все повече гледат към момента, в който ще скъсат европейските правила в областта на сливанията и конкуренцията.

Тъкмо миналата седмица Алтмайер заяви пред депутати в Бундестага, че трябва да бъдат обмислени промени в законодателството. Френският му колега Бруно Ле Мар открито заяви, че е на същото мнение.

Германското министерство на икономиката изрично посочи някои компании като важни, включително BASF, Thyssenkrupp, Siemens и Deutsche Bank. Сред предложенията в доклада е важните сектори да получават данъчни облекчения и по-евтина електроенергия.

Междувременно Манфред Вебер, който е сред фаворитите да наследи Жан-Клод Юнкер като президент на Европейската комисия, също се обяви срещу бъдещото решение на европейския антитръстов регулатор и настоя за позволяване на сливането, също намеквайки за възможна промяна на законите.

Европа е напът да блокира мегасделката между Siemens и Alstom

Европа е напът да блокира мегасделката между Siemens и Alstom

Компаниите не са направили достатъчно отстъпки, за да спечелят одобрението на Вестагер

Критици предупреждават, че без Великобритания, Германия и Франция може да започнат активно да залагат на политики, които разчитат на повече държавна подкрепа в икономиката и които могат да увредят потребителите, създавайки неефективни монополи.

Германските икономисти също са притеснени. Ларс Фелд, член на националния съвет от икономически експерти (неофициално определяни като "мъдреците на Германия"), заяви, че планът е равен на призивите за централно планирана икономика. "Притеснявахме се, че ако Великобритания напусне ЕС, Германия ще бъде по-изолирана в защитата на либерализма срещу антипазарните политики. Но сега изглежда, че Германия ще бъде двигателят на този процес", казва той.