Франция е напът да приеме екотакса за заминаващите полети. Очаква се след като решението влезе в сила през 2020 година, правителството да събере сумата от 180 милиона евро или 201,67 милиона долара от допълнителната такса. Това е заявил министърът на транспорта Елизабет Борн, цитирана от Reuters.

По думите на Борн таксата ще се събира постепенно, като тя ще е в размер на 1,5 евро на билет за икономична класа за полет в рамките на Франция или Европейския съюз. 9 евро на билет ще бъде таксата за бизнес класа и до 18 евро за полети от бизнес класа до страни извън Европейския съюз. За транзитни полети не се предвижда такса.

"Решихме да приемем екотакса за всички полети, излитащи от Франция", е заявила Борн, като е добавила, че средствата ще финансират обществения транспорт в страната.

Акциите на националния авиопревозвач на Франция Air France и Lufthansa се понижиха съответно с 4,5 и 2,5% след публичното обявяване на намерението.

Президентът на Франция Еманюел Макрон иска да загетне регулациите за опазване на околната среда, но бе принуден да се откаже от увеличаване на цените на дизеловото гориво след протести през миналата година.

Франция настоява Европейската комисия да сложи край на облекченията за горивото за самолети с цел да се намалят емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Освен това страната се е обединила с Холандия, като заедно се опитват да накарат други държави от блока да наложат повече пътни такси.