Гърция планира да внесе законопроект в парламента в петък, за да защити кредитополучателите от жилищни конфискации, заяви правителствен служител. Все още предстоят разговори за осигуряването на кредиторите, съобщава Reuters.

Спорът относно правилата за кредити, които подсигуряват основното жилище като обезпечение, стана причина да не бъдат отпуснати около 1 милиард евро от заемодателите на Гърция, включително Европейския съюз и Европейската централна банка.

Пари срещу реформи - защо Гърция не ги получи този път?

Пари срещу реформи - защо Гърция не ги получи този път?

Отлагане, а не отменяне, обещава икономическият еврокомисар

Кредиторите, които продължават да наблюдават напредъка на Гърция, след като тя излезе от международната спасителна програмата преди седем месеца, искат по-строги условия от предложените от Атина.

"Преговорите между правителството и надзорните институции за изясняване на техническите подробности ще продължат до петък", заявява официалният представител, без да изяснява дали правителството ще внесе законопроекта без съгласието на кредиторите.

За да приключи втория си преглед след спасителната програма и да получи пари в брой, Атина трябва да получи зелена светлина от кредиторите, преди новата рамка да влезе в сила.

Въпросът ще бъде обсъден на среща на заместник-министрите на еврозоната в понеделник. Представител на Комисията заяви в сряда, че е оптимист, че сделката може да бъде постигната преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 5 април.

Гърция работи по нова рамка, за да успее да защити кредитополучателите от конфискации, за да ускори премахването на лошите кредити, обременяващи банковия сектор, като същевременно защити засегнатите от кризата.

Невъзможността за постижане на съгласие с кредиторите зависи от обхвата на новата правна рамка, включително таваните на цените на първичния вътрешен пазар, критериите за доходите на хората, които могат да се възползват от новия закон, както и включването на кредити за малки предприятия.

Банкер заяви пред Reuters, че преговорите са достигнали до задънена улица. Гърция иска да включи в новата схема общо 11 милиарда евро в необслужвани кредити, докато кредиторите искат да ограничят сумата до 6-7 милиарда, каза друг банкер.

Необслужваните кредити на банките възлизат на около 45% от общия размер на кредитите в банките. Страната е обещала на регулаторите да предприеме стъпки за свиване на лошите кредити с повече от една трета до края на 2019 година.