Европейските страни като цяло вече са изтеглили от своите подземни газохранилища 2/3 от обема природен газ, нагнетен през миналата година, или почти 32 милиарда кубически метра, се казва в съобщение на "Газпром", цитирано от ТАСС.

"Като цяло, от европейските газохранилища вече е изтеглен 2/3 от обема газ, нагнетен през 2021 година. По-конкретно, към 18 януари 2022 г. изтегленият газ достигна общо 31,8 млрд. куб. м, или 66,5% от нагнетения през миналата година газ в газохранилищата в Европа", уточняват от "Газпром".

Общата запълняемост на подземните газохранилища в Европа, по данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), на 18 януари 2022 година е паднала до 45,45%. Така че сега в европейските газохранилища има около 49 млрд. куб. м газ, което е с 16,25 млрд. куб. м газ по-малко, отколкото в началото на 2021 година.

А що се отнася в частност до газохранилищата на Германия, които са с най-голям обем в Европа, по данни на GIE, към 18 януари тяхната запълняемост е паднала дори под 45% - до 44,7%.

"Газпром" намали през януари природния газ за Европа, за България доставките скочиха с 48%

"Газпром" намали през януари природния газ за Европа, за България доставките скочиха с 48%

Износът на газ за Китай нарасна за периода 1,5 пъти

Същевременно стана известно, че премиерът на Норвегия Йонас Гар Стере в интервю за изданието ZDF е коментирал, че страната му не е в състояние да замени Русия като доставчик на природен газ за Германия. Въпросът е във връзка с евентуално намаление на доставките от Русия, което пък би могло да се случи при евентуални нови санкции на Европа спрямо Русия.

"Норвегия доставя една трета от необходимия на Германия природен газ, но нашите газопроводи вече работят с пълен капацитет. Нямаме резерви, с които да компенсираме евентуалния недостиг на газ за Германия", казва норвежкият премиер.

Европейските потребители "опустошават" газохранилищата - ще стигне ли газът до пролетта?

Европейските потребители "опустошават" газохранилищата - ще стигне ли газът до пролетта?

Към 4 декември хранилищата в Европа са запълнени на 66,78%, което е доста по-малко от миналата година