"Газпром" е изпратил на украинската петролно-газова компания "Нафтогаз" предложение за удължаване на договора за транзит на газ, пише news.bg, позовавайки се на руски медии.

Руският енергиен гигант също така уточнява, че има готовност и за сключването на нов договор за следващата година, като се вземе предвид прогнозното търсене в Европейския съюз, в случай, че украинската компания откаже удължаването като възможност.

И за двете опции обаче руснаците поставят условия, съобщи Reuters. Първото е и двете страни в договора да се откажат от всички взаимни искове в международни арбитражи и прекратяване на всички съдебни производства. Друго условие е да се отмени решението на антимонополната комисия на Украйна да наложи глоба на "Газпром" за "нарушаване на икономическата конкуренция". Третото и последно условия гласи прекратяване на "ходатайството на "Нафтогаз" за инициирано от Европейската комисия разследване срещу "Газпром".

Освен това Русия очаква решението на Украйна относно директните покупки на газ за 2020 година.

Доставките на руски газ за Югоизточна Европа са се свили с една четвърт през 2019-а

Доставките на руски газ за Югоизточна Европа са се свили с една четвърт през 2019-а

Това показват данните за първите шест месеца на годината

Действащите договори на Русия и Украйна за транзита и доставката на синьо гориво изтичат в края на тази година. Москва, Киев и Европейската комисия провеждат тристранни консултации за продължаване на доставките, но засега безуспешно.

На последната среща на 27 октомври представителите на Русия предложиха пакетно решение на газовите проблеми. По-конкретно, ставаше въпрос за обезсилване на всички искове и съдебни спорове.

В Киев това предложение беше разкритикувано. Изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че се разглеждат различни схеми, но не и изтегляне на исковете.

Като цяло украинската компания оценява претенциите си към "Газпром" общо на 22 милиарда долара, които са резултат от решението на Стокхолмския арбитраж (почти три милиарда), иск за 12 милиарда долара и седем милиарда, присъдени с решение на антимонополната комисия на Украйна.

България плаща двойно по-скъпо за газ от Русия спрямо цената на борсите

България плаща двойно по-скъпо за газ от Русия спрямо цената на борсите

През последните около 6 години страната ни е надплатила $319 милиона заради неизгодни дългосрочни договори