Вторият производител на смартфони в света Huawei обвини САЩ в кибератаки. Държавата безскрупулно използвала всички възможни начини и инструменти, с които разполага, за да съсипе бизнеса на китайската компания. Американците дори правели кибератаки в мрежите на технологичния гигант.

От Huawei са на мнение и че САЩ са заплашвали техни служители, пише BBC.

Politico пък пише, че САЩ се опитвали да вербуват служители на китайската компания за шпиони. Изданието се уповава на вътрешни документи от фирмата.

Смартфон производителят се озова в окото на търговската буря между САЩ и Китай. Компанията беше поставена в черния списък на САЩ за търговия, което се отрази сериозно на намеренията ѝ да преследва южнокорейската Samsung за първото място.

В съобщение на технологичния гигант пише, че САЩ са започнали репресивни мерки срещу служителите на компанията - агенти на FBI ходели по домовете на хората, за да ги натискат да събират информация за компанията. За да спечелят доверието на работещите в Huawei, американски агенти се представяли за бивши служители на компанията. Американците правели и кибератаки - опитвали се да проникнат във вътрешните информационни системи на гиганта.

"Ние категорично осъждаме злонамерените и съгласувани усилия на правителството на САЩ за дискредитиране на Huawei и ограничаване на лидерската му позиция в бранша", пишат от компанията.

Все още няма отговор от американските власти.

Американски компании са подали над 130 заявления, за да работят с Huawei

Американски компании са подали над 130 заявления, за да работят с Huawei

След налагането на санкциите срещу технологичния лидер

Изявленията на Huawei идват в отговор на доклад на Wall Street Journal, в който се казва, че Министерството на правосъдието на САЩ разследва китайската фирма в предполагаемата кражба на патенти на камери на смартфони. Китайският технологичен гигант категорично отрича това, както отрича и нападките на САЩ, че работи с китайското правителство и представлява заплаха за националната сигурност на първата икономика в света.

По данни на Politico американските власти оказвали натиск върху онези служители на китайската компания, които кандидатствали за американска виза. Освен това при паспортния контрол на границата американците извършвали щателни проверки на съдържанието на телефоните и преносимите компютри на Huawei с цел да открият компрометираща информация за компанията.

Следващите смартфони на Huawei може би няма да използват магазина и апликациите на Google

Следващите смартфони на Huawei може би няма да използват магазина и апликациите на Google

Има ли шанс Huawei без приложения като YouTube и Google Maps?