Следващият телефон на китайския гигант Huawei няма да предлага популярните приложения на Google.

Всъщност телефонът няма да предлага никакви приложения на Google - потребителите, притежаващи следващия мобилен апарат на Huawei, въобще няма да имат достъп до магазина за приложения Google Play. Това означава без търсачката на Google и Gmail като приложения, без YouTube, Google Maps, Google Chrome и така нататък.

Google са потвърдили информацията, пише BBC. Тя идва, разбира се, заради влошените отношения между САЩ и Китай - заради забраната за търговия с Huawei Google не може да лицензира приложенията си за втория по големина производител на смартфони в света. Така клиентите на гиганта може да останат без достъп до тези и други от най-популярните приложения на пазара днес.

Анализаторите предполагат, че Huawei ще потърси начин да се бори на пазара без приложенията на Google. Това обаче изглежда трудно.

Американски компании са подали над 130 заявления, за да работят с Huawei

Американски компании са подали над 130 заявления, за да работят с Huawei

След налагането на санкциите срещу технологичния лидер

След като през май САЩ забрани на американските компании да продават продукти и услуги на Huawei заради проблеми с националната сигурност, които китайците напълно отричат, президентът Доналнд Тръмп каза, че все пак ще има някои изключения. И въпреки че има подадени над 130 заявки за такова изключение, към момента нито една фирма не е получила лиценз.

Към момента няма и данни от Google да са подали заявление за лиценз, така че да може да предлага приложенията си на Huawei.

По принцип операционната система Android е софтуер с отворен код. Следователно всеки производител може да се възползва от нея и да я използва на своя смартфон или таблет. Компаниите обаче се нуждаят от споразумение с Google, за да включат приложенията на гиганта.

От китайската компания вече не веднъж заявиха, че възнамеряват да продължат да използват Android OS, но ако САЩ възпрепятстват това, Huawei ще продължи да развива собствената си операционна система - Harmony OS.

Huawei е само на няколко седмици от пускането на следващия си дългоочакван модел - Mate 30 Pro. Анализатори обаче са на мнение, че без приложенията на Google телефонът няма никакъв шанс за успех, поне не в Европа. Според тях без приложения като YouTube и Google Maps телефоните на Huawei въобще няма да бъдат толкова привлекателни. А загубата на достъпа до магазина на Google от своя страна пък означава, че компанията ще трябва да намери друг начин, за да предостави на клиентите си други популярни приложения като социалните мрежи Facebook, Twitter и други.

Всъщност Amazon не използват услугите на Google в своите таблети Fire, което все пак е нещо. Но дали потребителите ще искат да си закупят висок клас премиум смартфон, който няма достъп до повече от най-използваните приложения в света? Засега можем само да гадаем.

Huawei в ситуация на "живот или смърт"

Huawei в ситуация на "живот или смърт"

Ръководството иска да вижда значителни резултати от служителите