Основателят на Huawei Рен Зенгфей предупреди, че компанията се намира в много тежка ситуация - "на живот или смърт".

В писмо до служителите на технологичния гигант Рен пише, че се налагат нови мерки за справяне с предизвикателствата, така че компанията да си възвърне репутацията, пише Bloomberg.

В отговор на новите обстоятелства фирмата вече е съкратила работната си сила, но предстоят и още промени. Компанията изисква по-високи резултати от служителите си, а ръководството ще трябва да насърчава постиженията на тези, които са допринесли за подобрение и вливане на свежа кръв".

Предвиждат се съкращения, намаления и глоби. Тези служители, които не се справят добре, ще получават намаление на заплатите на всеки три месеца и ако не се подобрят, може да бъдат уволнени, заплашва милиардерът.

Huawei с дебют на първия си 5G смартфон в Китай

Huawei с дебют на първия си 5G смартфон в Китай

До края на годината в азиатската страна ще има пълно 5G покритие

Huawei се намира в затруднена ситуация от месец май насам. Въпреки че брандът е утвърден в целия сват, санкциите на САЩ водят до нарастваща несигурност, което ще доведе то повече проблеми, дори и компанията да стъпи на краката си.

Най-големите загуби за компанията идват на пазара със смартфони. Според вътрешна статистика и прогнози през 2019 година фирмата ще продаде 60 милиона смартфони по-малко, отколкото би продала без американските санкции.

Спрямо данни на IDC през 2018 г. Huawei е увеличила приходите си от продажба на телефони с 34% до 206 млн. През първото тримесечие на настоящата 2019 г. темпът се е увеличил до 50%, а конкурентите Samsung Electronics и Apple се сблъскаха със свиване на продажбите. До второто тримесечие обаче, което беше засегнато от американските санкции, растежът на Huawei се сви до 8,3%.

В писмото си създателят на технологичния гигант пише, че служителите трябва да намерят начин да бъдат полезни.Служителите ще трябва да формират "отряд от командоси" и да работят за повишението си или да си намерят работа на вътрешния пазар. Ако трансформациите не са успешни, служителите ще получават по-малки заплати след всеки 3 месеца.

Рен настоява и да се наблегне повече за ограничаването на теча на таланти от компанията, с което Huawei се сблъсква често в последните месеци. Тенденцията се свързва и с преумората от усилията, които се полагат за излизането на неудобната ситуация.

Huawei с дебют на първия си 5G смартфон в Китай

Huawei с дебют на първия си 5G смартфон в Китай

До края на годината в азиатската страна ще има пълно 5G покритие