Първият 5G смартфон на Huawei беше пуснат в продажба на китайския пазар през уикенда. Технологичният производител успя да изпревари САЩ в това отношение, въпреки наложените санкции срещу компанията.

Huawei Mate 20 X 5G струва 6199 юана или 880 долара. Устройството може да поддържа новите 5G технологии, въпреки че Китай все още няма пълно 5G покритие. Очаква се обаче това се случи по-късно през годината, пише CNBC.

Въпреки все още липсващата инфраструктура в азиатската държава, заради стремежа си да изпревари Apple и Samsung, Huawei пусна своя продукт. Китайският производител на мобилни телефони концентрира усилията си да се развива на пазара в родината си, след като администрацията на Тръмп наложи санкции и забрани всякакви търговски отношения на американските компании с марката. Huawei получи срок от 90 дни, през които все пак можеше де търгува определени стоки с бизнеса в Щатите, но този период изтече в понеделник.

Примирието между САЩ и Китай приключи. И това е лоша новина за Huawei

Примирието между САЩ и Китай приключи. И това е лоша новина за Huawei

Вашингтон може да се отдръпне от обещанието за лицензи за доставчиците на китайската компания

Huawei достави рекорден брой смартфони в Китай през второто тримесечие, а това представлява 62% от всичките ѝ доставки. Пазарът на телефони в азиатската страна обаче също се забави и потребителите сменят все по-рядко своите мобилни устройства.

Анализаторите очакват това да се промени, тъй като бързото въвеждане на 5G мрежата в страната, както и наличието на такова устройство вече, би трябвало да стимулира продажбите.

Мерките, наложени от Щатите, накараха Huawei да се концентрира върху собственото си производство, като компанията започна да прави сама повечето компоненти, вместо да разчита на други страни. Изглежда това дава резултат, защото китайският производител напредва доста бързо и вече е стъпка пред конкурентите си, като може да се похвали с 5G телефон.