Временното примирие между Съединените американски щати и Китай приключи. И това е лоша новина за Huawei, пише CNN.

Планът на американския президент Доналд Тръмп да наложи нови мита върху вноса на китайски стоки заплашва обещаното помилване на китайската технологична компания. Преди последната ескалация имаше очаквания, че Тръмп може да отхлаби примката около Huawei.

Но решението за нови мита върху стоки за $300 милиарда от септември т.г. убива всякакви надежди.

Samsung увеличава преднината си пред Huawei

Samsung увеличава преднината си пред Huawei

И двете компании записват ръст на продажбите, макар пазарът да се свива

През юни Тръмп заяви, че ще облекчи някои ограничения - ход на добра воля пред Пекин и потенциална подкрепа за някои от доставчиците на китайската компания, като Google, Intel и Qualcomm. Миналият вторник търговският секретар Уилбър Рос дори заяви, че правителството е готово да започне да отговаря на исканията за специален лиценз, който да продължи продажбите.

Дни по-късно обаче Тръмп съобщи за намерението си за нови мита, което ще усложни плановете за облекчение на ситуацията. И ако президентът се откаже от обещанието за лицензи, шансът за ескалация на търговската война се увеличават, че пишат анализаторите на Eurasia Group.

Масло в огъня добавя и решението на Пекин да остави юанът да се обезцени до 11-годишно дъно, както и да спре покупките на земеделска продукция от САЩ.

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Отговорът на Поднебесната империя идва дни, след като Тръмп заплаши, че от 1 септември т.г. ще въведе мита върху вноса на още $300 милиарда стоки