Крехката икономика на Пуерто Рико е изправена пред несигурно бъдеще, след като губернаторът на острова Уанда Васкес Гарсед отхвърли споразумение, обявено късно вчера, което щеше да намали държавния дълг на американската територия с 70%.

Споразумението е най-голямото такова до момента, след като правителството на острова обяви през 2015 година, че не е в състояние да се справи с натоварения си с над 70 милиарда долара държавен дълг. Така през май 2017 година Пуерто Рико обяви банкрут.

Не е ясно обаче дали сделката ще стане окончателна, след като Васкес заяви, че тя поставя твърде голяма тежест върху пенсионерите на острова. Сделката също така изисква законодателно одобрение и разрешение от федерален съдия, който наблюдава дълговата криза на Пуерто Рико, пише Associated Press.

Пуерто Рико свърши парите

Пуерто Рико свърши парите

Щетите са за $95 милиарда, а островът няма средства дори за заплати на помагащите след бедствието

"Ако притежателите на облигации получават по-добри условия в процеса на несъстоятелност, то това трябва да се отнася и за пенсионерите. Това е основна справедливост", каза Васкес.

Икономистът от Пуерто Рико Жозе Карабало е на мнение, че сделката може да застраши основните правителствени служби и да остави острова без достатъчно средства, за да отговори на предстоящите нужди от природните бедствия. "Рискът от втори банкрут и продължителна рецесия е по-голям от преди", каза пред AP.

Това е последният сблъсък между губернатора и федералния контролен съвет, който наблюдава финансите на Пуерто Рико и който постигна споразумението с няколко групи кредитори за намаляване на облигационния дълг на острова от около 35 милиарда долара до приблизително 11 милиарда долара.

Натали Яреско, изпълнителен директор на борда, заяви, че въпросите около фалита на острова задължително трябва да бъдат решени.

"Новото споразумение е още една стъпка напред за Пуерто Рико, което доближава острова до края на фалита и началото на истинско икономическо възстановяване", посочи тя в изявление.

Членовете на съвета обаче не коментираха отхвърлянето на споразумението от страна на губернатора.

Съобщението идва, когато Пуерто Рико се бори да се възстанови от урагана "Мария", който премина през острова на през 2017 година и серия от силни земетресения, които нанесоха големи щети и унищожиха стотици сгради по южния район на острова.

През уикенда правителствените служители на Пуерто Рико, включително Васкес, обвиниха борда в забавяне на одобрението за освобождаване на средства за подпомагане на засегнатите от земетресенията. По-късно бордът отрече в писмо тези обвинения.

Мнозина критикуват администрацията на Васкес заради реакцията след земетресението от 6,4 по Рихтер, което уби един човек на 7 януари.

Пуерто Рико е затънала в рецесия от 13 години и приблизително половин милион души са напуснали острова през последното десетилетие, бягайки от икономическата криза и последствията от природните бедствия.

САЩ дава $18.5 милиарда, за да възстанови Пуерто Рико

С $18.5 милиарда САЩ възстановява най-бедната си и засегната от ураганите територия

Поправянето на съсипаните жилища и инфраструктура на острова ще струва скъпо