Пуерто Рико ще получи 18.5 млрд. долара от американското министерство на жилищното строителство и градското развитие, за да възстанови жилищните сгради и инфраструктурата, които бяха тежко засегнати от урагана Мария през септември.

Отпуснатата сума е най-голямата безвъзмездна финансова помощ в историята на министерството, каза заместник-министърът Памела Патенауде. Парите обаче са значително по-малко от 46-те млрд. долара, поискани от губернатора Рикардо Росело през ноември, съобщава Reuters.

Регионалното министерство отпуска общо около 28 млрд. долара на 9 щата и територии, които наскоро бяха засегнати от големи бедствия, вкл. ураганите Ирма, Харви и Мария. Сред тях са Американските Вирджински острови и Пуерто Рико.

Средствата са част от пакет за помощи при бедствия в размер на 90 млрд. долара, подписан от президента Тръмп през февруари. Вирджинските острови ще получат 1.6 млрд. долара.

Безвъзмездната помощ налага корекция на бюджетния план за възстановяване на Пуерто Рико, който предвиждаше получаването на 13 млрд. долара. След ураганите островната територия е в тежка криза и управлява най-големия фалит в правителствената история на САЩ. Ураганът Мария бе тежък удар за бедния остров, където процентът на бедност е близо 50%.

Планът ще послужи като основа за предстоящи преговори за преструктуриране на дълга с кредиторите, които държат 120 млрд. долара под формата на облигационен и пенсионен дълг.

Ураганите буквално пометоха острова, а десетки хиляди души изгубиха домовете си и сега живеят в общински и държавни жилища.

Друг сериозен проблем е, че повечето хора в Пуерто Рико изграждат домовете си без необходимите строителни разрешителни и не притежават право на собственост върху тях. Такива са между 1/4 и половината от 1.2-те милиона жилища на острова.

Тъй като обикновено не отговарят на строителните норми, именно те са най-засегнатите от природните бедствия.

Отпуснатите средства могат да се използват за жилищно настаняване, икономическо развитие и инфраструктура, както и за подпомагане на ремонта на съсипаната електропреносна мрежа на острова.Министерството ще помогне с техническа помощ и насоки.

Пуерто Рико планира да получи около 50 млрд. долара федерално подпомагане при бедствия през следващите 6 години.